Att städa är ett smutsigt jobb, men någon måste göra det. Och om du (liksom jag) är någon – då förtjänar du att veta hur man rengör med omsorg! För om du också är ett fan av Marie Kondo-metoden, då vet du att när det gäller att städa ditt hem måste du ta hand om dina föremål. Du kan inte bara kasta allt på golvet och stoppa in det i en garderob eller låda. Saker går sönder, och jag avskyr när något känsligt pajar eller går sönder bara för att jag eller någon i familjen varit oaktsam. Det är så onödigt, eller hur? Så nu ska ni få lära er lite om hur man städar försiktigt, med förflutet på arbetsmarknaden hos städfirma Stockholm. Vi kör!
Damma försiktigt
Det här är nog mitt allra bästa tips. Dammning är en av de viktigaste uppgifterna inom hushållning. Damming gör inte bara att föremål ser rena och glänsande ut, utan det kan också förebygga allergier och astmaanfall. Dammning är ett bra sätt att hålla ytor fria från bakterier och allergener, som är ansvariga för många vanliga hälsoproblem.
Damm består av små partiklar som har tappats av tyger och möbler med tiden. När du dammar tar du bort dessa partiklar från deras viloplats så att de inte kan andas in eller lägga sig tillbaka på ytan senare.
Dammningstips:
Använd gummihandskar när du rengör alla mögelbenägna ytor som badrumsplattor eller träslöjd eftersom de skyddar dina händer från kontakt med skadliga ämnen under rengöring. De skyddar också dina händer från för tidigt åldrande orsakat av upprepad exponering för starka kemikalier som blekmedel eller ammoniak.
Använd ett dammsugartillbehör som är utformat för att damma av känsliga föremål som bordsskivor och fina antikviteter; använd inte samma tillbehör på mattor eller mattor eftersom det kommer att skada dem med tiden.
Behandla värdefulla antikviteter med särskild omsorg; spraya dem aldrig med vatten, även om de verkar dammiga; använd istället en dammduk eller en mjuk trasa doppad i tvålvatten för att försiktigt torka av damm utan att skada ytan. Vissa föremål är för ömtåliga för regelbunden dammning eftersom de inte tål trycket av att torkas av med en vanlig trasa. För att rengöra dessa föremål utan att skada dem, använd en elektrostatisk dammduk istället för en vanlig trasa eller fjäderdamm. Dessa enheter arbetar på statisk elektricitet snarare än friktion, vilket gör att de försiktigt kan ta bort damm utan att skada ömtåliga ytor som trämöbler eller målningar på duk. Man ser det här ofta hos hemstädning Danderyd, eftersom rika människor ofta har viktiga, dyra saker.
Här är några andra användbara tips om hur du rengör försiktigt:
1) Rengöring av silver: Silver är väldigt känsligt. Vi snackar om en av de mest känsliga material du hittar. Så försök att inte använda tvål eller rengöringsmedel på den eftersom det kan skada finishen. Använd istället varmt vatten och en mjuk trasa för att torka bort smuts från ytan på dina silverföremål. Skölj dem sedan med kallt vatten och torka med en mjuk handduk.
2) Rengöring av glas: Glas ska tvättas för hand med endast varmt vatten; diska dem inte i diskmaskinen! Det varma vattnet från diskmaskinen kan göra att glasbitar spricker eller går av helt! Efter att ha tvättat dem för hand, torka glasen med en mjuk trasa och polera dem sedan med en liten mängd milt polish som Pledge eller Windex på en mjuk trasa. För mousserande glas, polera dem försiktigt med en sämskskinnsduk innan du förvarar dem igen!
3) Torka av träytor med varmt vatten och mild tvål (ej blekmedel). Använd en mikrofiberduk på glasytor och försök aldrig, aldrig, någonsin slita bort gammal klibbig tejp eller lim från något känsligt. Försök att använda en ångbåt eller något som kommer att lösa upp det klibbiga materialet innan du försöker något våld eller våldsrelaterat. Tro mig – du vill inte skada en dyrbar gammal målning eller möbel bara för att du tappat humöret… vi gjorde det en gång, en varm sommar, när vi jobbade med hemstädning Täby. Uj uj, det blev inte bra.
Hoppas dessa ord från en gammal städproffs var till hjälp för er alla! Och sist men inte minst – god jul och gott nytt år 🙂