Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck.

Det finns olika typer av däck och man ska välja rätt sorts däck som passar underlaget.
På sommaren använder man däck som inte används när det är vinterväglag, dessa däck har oftast ett mönster som inte slits ner så snabbt men ändå ger ett bra grepp.
Gummiblandningen i sommardäck är lite hårdare så att värmen på sommaren inte gör gummit alldeles för mjukt vilket gör att det slits ner snabbare.
När temperaturen understiger 5 grader så är gummiblandningen i sommardäcken så pass hårda att greppet försämras.
Däckbyte bör göras så fort medeltemperaturen är under 5 grader.

Vinterdäck är märkta med bokstäverna MS vilket betyder engelskans mud and snow.
Däcken för vinterbruk finns antingen med eller utan dubbar, och är i dom flesta fallen samma däck där skillnaden är just dubbarna.
Dubbarna är tillverkade av tungsten som är ett tåligt material som ger ett bra grepp på is men sämre grepp på hårda ytor som asfalt.
Många bilverkstäder Göteborg dubbar sina egna däck efter behov.
Vägarna slits hårt av dubbar så man förbjuder användandet av dubbar mellan 16 april till 30 september varje år, undantag ges om det förväntas vinterväglag.

Vinterdäck utan dubbar kallas för friktionsdäck och dessa har bättre grepp i snö och slaskväder men har sämre grepp på is.
Man pratar många gånger om vilket det minsta tillåtna däckdjupet ska vara på antingen sommardäck eller vinterdäck men det många inte tänker på är att greppet försämras redan vid 4-3 mm vid våta väglag året om.
Sommardäck har gränsen på 1,6 mm i mönsterdjup och vinterdäck har 3 mm som minsta mönsterdjup.
Kontakta snarast en bilverkstad Göteborg för byte av däck med för lågt däckmönster.

Lufttrycket i däcken är väldigt viktigt att hålla koll på då för lågt tryck eller för högt ökar slitage och minskar greppet.
Det brukar finnas en klisterlapp antingen på baksidan av tanklocket eller vid tröskellådan på förarsidan med rekommenderade lufttryck runt om.
Man kan pumpa upp till 10-15 % mer än rekommenderat för att få bättre bränsleförbrukning och minska slitaget på däcken något utan några negativa konsekvenser.