Vanliga frågor om skruvdragare och borrmaskiner

Det anses att alla hushåll bör äga en borrskruvdragare, då pratar man om en maskin som både kan borra och skruva in skruvar.
Skruvdragare där man bara kan fästa bits på fungerar att borra med men inte lika bra.

Det finns en hel uppsjö med artiklar på nätet om rekommenderade skruvdragare, borrmaskiner och med flera. Eftersom utbudet kontinuerligt förändras och utvecklas så är det bra att det hela tiden görs jämförelser och tester så att man hela tiden får uppdaterad information.

I denna artikeln utgår man det att maskinerna i fråga används inom arbetsliv och professionellt.

Skruvdragare som är vanligtvis batteridriven men ibland nätansluten är främst till för att dra skruvar med. Den har en bitshållare och lågt varvtal eftersom det krävs bra utväxling för att dra in större skruvar. Det finns bits med chuck som möjliggör att man kan borra med maskinen, detta är tidskrävande och har mycket att önska på grund av det låga varvtalet.

Borrskruvdragare är det allra vanligaste för hemanvändare där man har en mångsidig maskin som det både går att borra och skriva med, dessa är oftast batteridrivna.
Maskinen har chuck och en broms som man kan ställa in så skruvar inte dras åt för hårt.
Det finns varianter av Borrskruvdragare med slag vilket innebär att den även kan slagborra. Slagborrning innebär att maskinen slår axiella slag rakt fram vilket hjälper till med håltagning i betong och stenmaterial. Dessa maskiner är inte lika bra som ordentliga borrhammare som slår hårdare slag.

Muttermaskin och slagskruvdragare slår i samma riktning som skruven snurras i tangentiell riktning. Här så hjälper maskinen till med att lossa skruvar och bultar som sitter hårt fast.
Vanligaste användningsområdet är för att lossa hjulbultarna när man ska lossa hjul på fordon.
Verkstäder använder oftast mutterdragare tryckluft eftersom det ger snabb kraftöverföring med tryckluft. Till dessa maskiner ska man använda krafthylsor som är tillverkade för att tåla påfrestningarna.

Borrmaskinen är den klassiska med sladd som enbart är till för att borra i trä och metall, dessa maskiner saknar generellt broms så dessa är olämpliga att skruva med bits.
Slagborrmaskinen är i princip samma sak fast med slagfunktion, dessa nätanslutna maskiner är oftast kraftfullare än dom batteridrivna motsvarigheterna.

Borrhammare är till för att borra i hård betong och sten där den är skapad för lite tuffare arbeten. Dessa maskiner har en speciell SDS-chuck som bara speciella SDS-borr passar i eftersom vanliga borr tål inte påfrestningen. Man behöver inte trycka så hårt när man borrar med dessa maskiner för att få kraft i slagen, maskinerna har ett lägre varvtal och slagfrekvens som gör maskinen helt överlägsen till hårda material.

Det finns olika sorters borr och chuckar till SDS-systemet så man får hålla lite koll så man inte kör överdimensionerade borr. Mindre maskiner kan köra borr upp till 30 mm men det rekommenderas att man inte gör över 20 mm i storlek.
Vissa modeller tillåter byte till en vanlig chuck och för dom som det inte går att byta på så finns det borrchuck med SDS adapter vilket är en fördel till vanliga hål eftersom SDS-chucken har vanligtvis dålig centrering. Ska man använda annan chuck så är det viktigt att man borrar utan slag, dom flesta borrhammare har alternativet att man kan koppla bort slagfunktionen.

Kombihammare är en borrhammare där man kan stänga av rotationen så den bara slår, med dessa kan man använda mejslar för att bila med. Detta är ett användbart verktyg när man ska ta bort gammalt kakel. Dessa finns i många olika storlekar både batteridrivna och nätanslutna.
Ska man enbart bila så finns det dedikerade bilningsmaskiner för detta som är snäppet bättre än en kombihammare.